Posted on Hozzászólás most!

2021 Évzáró – 2022 Évnyitó

Végre elérkezett az idő, hogy lezárjuk a múlt évet ami kétségkívül nagyon sikeresnek bizonyult. Azért késlekedtünk vele, mert szerettük volna összevárni az összes 2021-ben megnyert trófeát, hogy egy szép kis csoportképet is csatolhassunk ehhez a bejegyzéshez. A legutolsó nyeremény csak most érkezett meg február elején. A díjakon túl, az alábbiakban rövid témákba szedtük, hogy mi történt 2021-ben és mit hoz majd 2022.

Amiből soha nincs elég…

2021 volt a negyedik évünk a chilik világában és mint minden eddigi évben, most is voltak nehézségek. Talán a legnagyobb kihívás az idő hiánya volt. Utólag visszatekintve ez nem feltétlenül rossz dolog, mert ez történik, ha évről-évre próbálunk fejlődni és növekedni. Amúgy meg szinte minden kész lett az eltervezett idő alatt, csak az a fránya éjszakázás ne lenne. 🙂 Az idei évre is rengeteg a terv, így már most az prognosztizálható, hogy a rendelkezésre álló idővel még nagyobb lesz a küzdelem. Mivel egyelőre még nem főállásban foglalkozunk a chilikkel, így nem mindig egyszerű összeszervezni a dolgokat. Azt hiszem 2022-ben igazán megtanulunk majd gazdálkodni az idővel.

Ami nélkül nincs jó chiliszósz…

A vetést picit későre időzítettük az elmúlt évben melynek az lett a következménye, hogy a hoszabb tenyészidejű fajták nagyon soká értek be. Tulajdonképp nem vetettünk később, mint a korábbi években, viszont kényelmi szempotnok miatt kiköltöztünk a fóliából. A fólia áldásos hatása úgy tűnik, hogy nem elhanyagolható és így lehetséges, hogy idén újra birtokba vesszük a sátrakat is. A késői szüreteket leszámítva viszont semmi okunk nincs a panaszra és hasonlóan jó termést kívánunk magunknak 2022-re. Az utóbbi két évben gondosan figyeltünk arra, hogy a megszokott fajták mellé csak kis számban hozzunk be újabbakat. Idén is csak néhány új fajta növénnyel próbálkozunk, melyekből viszont számos újdonság kerül majd az üvegekebe.

Ami a legjobb az egészben…

Számunkra kétségkívül a főzőcske és termékfejlesztés a leghálásabb feladat. Imádunk kísérletezni és olyan dolgokat létrehozni ami a nagyközönségnek is ízlik. Mindezt pedig személyesen átélni kóstoltatás közben a legeslegjobb érzés. 2021-ben is bőven jutott idő a konyhára, viszont ez általában éjszakai műszak formájában valósult meg. A munka könnyítése érdekében több új eszközt és módszert bevezettünk és tervben van ezek további fejlesztése is az idei évben. Az állandó 8-10 féle termék mellé hoztunk be újdonságokat is bőven. Ezekből valamennyit boztosan megtartunk, illetve további különleges termékekkel egészítjük ki a kínálatot 2022-ben. Előljáróban csak annyit mondhatunk, hogy magunkhoz híven hozunk nektek olyan recepteket melyek kis hazánkban még nem ismertek. Mindezt kiegészítve, bőven van saját ötlet is melyből néhányat biztosan meg tudunk majd valósítani 2022-ben.

Amikor végre találkozhatunk…

A rendszeres hódmezővásárhelyi piacok mellet igyekeztünk nagyobb rendezvényeken is megjelenni 2021-ben. Nagyon köszönjük a bizalmat az összes chilifesztivál szervezőjének, melynek köszönhetően három nagy rendezvényen is részt vehettünk. Rengeteg új élménnyel gazdagodtunk, új ismeretségeket és barátságkat kötöttünk illetve nem utolsó sorban személyesen is bemutathattuk a munkánk gyümölcsét rengeteg érdeklődőnek. Az idei évben is szeretnénk részt venni minden chili fesztiválon illetve ammenyire lehetséges rendszeresen megjelenni Hódmezővásárhely és Csongrád-Csanád megye piacain.

Ami miatt a chilizés jó ötletnek tűnt…

2018-ban pusztán azért kezdtünk el hivatalosan is chilivel foglalkozni, hogy különféle gasztronómiai versenyeken indulhassunk a kreálmányainkkal. Természetesen mára már sok minden más is fontos de a verenyzés még most is komoly szerepet kap az éves teendőink közt. A tavalyi évben nem kevesebb, mint hét díjat sikerült elhoznunk magyar és külföldi versenyekről. Tulajdonképpen olyan szerencsésen alakultak a nevezések, hogy nem volt olyan verseny amin indulóként ne kaptunk volna valamilyen elismerést. Az tavalyit megelőző években ez azért nem volt jellemző. Az ezzel járó öröm pedig minden egyes eredményhírdetésnél hatalmas volt.

Jöjjnek tehát a 2021-es év díjazottjai:

  • Magyar Ízek Versenye: Vakond Chipotle – bronz minősítés, sárgALÁZ – bronz minősítés
  • International Flavor Awards – Artisan Flave Awards (USA): Vakond Chipotle – bronzérem Spicy Sauce kategóriában
  • International Flavor Awards – Spicy Flave Awards (USA): Sriracha Verde – bronzérem Asian Sauce kategóriában

és következzen az a két verseny melynél szerintünk chilis termék nem kaphat nagyobb elismerést ezen a bolygón

  • Scovie Awards (USA): Black Garlic – ezüstérem Ketchup kategóriában
  • zestfest.net – Fiery Food Challenge (USA): Hot Pepper Sauce (extra) – bronzérem Extra Hot kategóriában
  • zestfest.net – Fiery Food Challenge (USA): Ubi & Jalapeno Relish – aranyérem (Golden Chile Award) relish kategóriában

Ha a fenti eredmények fele összejönne 2022-ben akkor már azzal is maximálisan elégedettek lennénk. Valószínűleg nem nevezünk majd ennyi versenyre az idei évben de vannak olyan megmérettetések melyeket nem szeretnénk kihagyni.

Az évzáró után pedig kezdődhet is az új szezon melyet stílusosan holnap indítunk az új chiliállomány elvetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük