Erő:

Enyhétől a közepesen csípősig

Felhaszált chilipaprika fajták:

African Bird's Eye (Peri - Peri)

Ízvilág:

Egyszerre citrusos és sós, enyhén édesített, fokhagymás és fűszeres

Felhasználás:

Ízvilágából adódóan sokféle (kivéve talán a mi húslevesünk) Ajánljuk csirkehúshoz, sültekhez, grillezéshez, pácolni, szedvicsbe

Fő összetevői:

African Bird's Eye chili, fokhagyma, citrom, oregano, babérlevél, római kömény

Legismertebb termékek és gyártók:

Nando's, Macarico, Calvé

hotsauce.hu termékek

Peri-Peri

Története:

Származásáról némileg megoszlanak a vélemények, viszont fő összetevőjéből adódóan tagadhatatlanok az afrikai gyökerei. Szuahéli nyelven a "peri-peri" elnevezés annyit tesz mint "paprik-parika", avagy "erős paprika" mivel a szavak duplázása egyfajta fokozást jelent ebben a nyelvben. Portugáliában ugyan ezt a szószt Piri - Piri néven készítik és fogyasztják. A portugál változat jellemzően kevésbé fűszeres és valamivel több ecetet tartalmaz.

A 60-as, 70-es években portugál telepesek tértek haza a szósz receptjével és fő hozzávalójával. Ekkor indult útjára a Piri - Piri csirke őrület portugál földön. Afrikában Mozambik és Angola területén készítettek Peri - Peri -t. Örök kéredés marad, hogy először a bevándorló portugálok vagy a helyi lakosok keverék ki a receptet. Akárhogy is történt, a végeredménynek ma az egész világ örvendezhet. Köszönhetjük mindezt a portugáloknak és egy dél afrikai étteremláncnak mely mára már világcéggé nőtte ki magát.