Erő:

Közepestől a nagyon erősig

Felhaszált chilipaprika fajták:

Főként Cayenne vagy Tabasco, de készülhet super hot chilik felhasnálásával is.

Ízvilág:

Ecetes szósz tiszta paprika ízzel és annak erejével

Felhasználás:

Széles körben felhasználható, pl. főzni, levesekbe, pörköltekbe, salátára, sültekhez, grillezéshez, pácolni, szedvicsre

Fő összetevői:

Ecet, chilipaprika, só

Legismertebb termékek és gyártók:

Tabasco, Louisiana Brand, Frank's Red Hot Original, Crystal Hot Sauce

hotsauce.hu termékek

Hot Pepper Sauce (red), Hot Pepper Sauce (classic), Hot Pepper Sauce (extra)

Története:

A Louisiana stilusú szószok főként chilipaprikát, ecetet és sót tartalmaznak. A chili lehet frissen hozzáadott de fermentált is. A fermentálás egy sóval tötrénő érlelési folyamat mely során a paprika a savanyú káposztához hasonlóan megsavanyodik. Ez a folyamat - mindamellet, hogy természtes, egészséges és növeli az eltarthatóságot - egy plusz ízt kölcsönöz a végterméknek. A sózott, pépesített chilipaprikát ecettel keverik majd passzírozzák mely során eltávolítják a végtermékből a magokat és a paprika héját.

A legismertebb Louisiana style szósz a Tabasco, mely három évig tartó tölgyfahordós fermentálás és érlelés után kerül a palackba. Ez a szósz 1868-ban indult el meghódítani Amerikát majd később az egész világon ismertté vált. Megalkotója, Edmund McIlhenny - egy a polárháborúban vagyonát vesztett amerikai üzletember - családja louisianai bitrokán dolgozta ki a receptet. A monda szerint a magokat egy a mexikói háborút is megjárt utazótól kapta. Pár év kísérletezés után McIlhenny használt parfümös üvegekbe töltötte chiliszószát és abban kezdte meg az árusítást New Orleans-ben és környékén. Edmund 1890-es halála után leszármazottai vették át a cég vezetését. Érdekes módon maga Edmund nem sorolta a Tabasco szószt az említésre méltó sikerei közé az utána jövők mégis továbbvitték a brandet és világmárkát építettek belőle. A Tabasco szósz gyártását mind a mai napig a McIlhenny család irányítja az Avery Island beli gyárukban.

Egy másik, szintén nemzetközi sikereket elérő termék a New Iberia városában készülő "Original Louisiana Brand Hot Sauce". 1928-ban Bruce Foods készítette először és mint minden mai kezdő szószműves a rokonokat, barátokat, szomszédokat látta el kezdetben a saját konyhájában készített szósszal. A termék sikere azóta is töretlen, mára már több mint 100 országba exportálnak. Talán a hasonló nemzetközi hírnév miatt szokás összehasonlítani a Tabascoval. Tény és való, hogy Louisianaban ténylegesen tapasztalható kisebb ellentét a két szószt kedvelők tábora közt. A Louisiana szósz cayenne chiliből készül, ezért nem annyira erős és talán kevésbé ecetes is mint a Tabasco. Az érlelési idő pedig egy év a Louisiana szósz esetében. Azt hiszem ez már éppen elegendő különbség, hogy megossza a közönséget.

Szintén a mai napig családi kezekben van az 1928-ban debütált Crystal Hot Sauce. A Baumer Foods átal gyártott szósz népszerűsége Amerika szerte azóta is töretlen. Ősszetevőiben, erejében és ízében is a Louisiana Brand szószhoz hasonlít de talán még annál is letisztultabb paprika ízzel örvendezteti meg a fogyasztót.

A Louisiana stilusú chiliszósz megalkotója azonban véleményünk szerint nem a fent említett úriemberek közt keresendő. A korabeli feljegyzések szerint az ír gyökerekkel rendelkező Maunsel White már 1850-ben termesztett egy "tobasco" névre keresztelt chilipaprikát. Mr. White egy sokoldalú ember volt, amellet hogy, politizált, kereskedett, katonáskodott még cukornád ültetvényei is voltak lakóhelyén Avery Island-en. (Különös véletlen, hogy a Tabasco szósz későbbi megalkotója is itt élt.)

Maunsel White politikai és katonai érintettségéből adódóan is jó kapcsolatot ápolt a mexikói háborúból hazatért katonákkal akiktől többek közt chilipaprika magot is kapott. A paprikát "tobasco" néven ismertették meg vele, mely Mexiko egy állama ahonnan a magok származtak. Abban az időben a paprikát általában szárítással tartósították de mivel az új paprika olaj és nedvességtartalma igen magas volt valami más tartósítási módot kellett kidolgozni. Így esett a választás a szósz készítésre ecettel és sóval. Az elkészített szószból Maunsel előszeretettel ajándékozott a környezetében élőknek is. Ő maga nem árusította, viszont örökosei az 1863-as halálát követően gyártották és árusították a szószt egészen a 19. század végéig. Kézenfekvőnek tűnik, hogy Edmund McIlhenny - mint közeli szomszéd - Maunsel White-tól szerezte a chilimagokat és a receptet a Tabasco szósz megalkotásához. A McIlhenny Company azonban tagadja, hogy így történt volna.

Maunsel White egyébként adott a világnak egy másik híres szószt is, melyet a White család limitált mennyiségben a mai napig készít és értékesít New Orleans környékén. A "Maunsel White's 1812 Sauce" néven elhíresült szósz borral, paprikával és fűszerekkel készül.