Erő:

Közepesen csípős

Felhaszált chilipaprika fajták:

Scotch bonnet és más karibi chilik, pl. habanero

Ízvilág:

A jerk marinade általában sós, a szószok inkább édeskések és gyümölcsösek, de mindkettő nagyon fűszeres. A jerk fő fűszerei a szegfűbors és a kakukkfű

Felhasználás:

Ajánljuk csirkehúshoz, sültekhez, grillezéshez, pácolni, szedvicsre

Fő összetevői:

Gyümölcs (BBQ esetén paradicsom), Scotch Bonnet chili, gyömbér, szegfűbors, kakukkfű

Legismertebb termékek és gyártók:

Walkerswood, Grace, Levi Roots, Encona

hotsauce.hu termékek

Jerk

Története:

A jerk elnevezés egy különleges fűszerezést es egyben egy elkészítési módot is takar. Mivel egy szabad tűzön történő ejárásról beszélünk, ezért a legelterjedtebb jerk termékek a marinade és a BBQ szósz.

A jerk két nép különös kooperációjából alakult ki. Jamaika szigetén a spanyol fogságból megszökött afrikai rabszolgák hozták az eljárást, mely során a fűszerezett húst pálmalevélbe csomagolva sütötték meg faszénen. A tűzre tettek még a pimenta fa ágából is mely különleges aromát kölcsönzött az elkészült húsnak. A pimenta fa termése nem más, mint a szegfűbors, mely a jerk ételek alapfűszerévé vált.

A helyi őslakosok - azon szerencsések akik szintén túlélték az spanyol rabszolgasorsot - adták a fűszerezést és a pácolást, melyet már előzőleg is alkalmaztak szárított hús készítéséhez. Jamaika első lakosai az arawak indiánok voltak akik kb. 2500 évvel ezelőtt érkezhettek Dél-Amerikából a szigetre. A történészek szerint már ők is alkalmazták a szárításos tartósítást hiszen azt már a perui őslakosok is ismerték. Feltételezhetően innen ered a beef jerky elnevezés is, amely azonban mára már egy teljesen más húsételt jelent.

Maga a jerk szó a spanyol "charqui" szóból ered, mely azonban a perui quechua nyelvből átvett "ch'arki" elnevezés spanyolositott változata, jelentése szárított, sózott hús. A jerk kifejezést az angol nyelv azóta több mindenre is használja, de kétségetelen, hogy a legízletesebb közülük a jerk csirke.